Καθώς εισερχόμαστε στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, έχουμε ξεκινήσει στην Klimax, μελέτη και αποτύπωση της καταναλωτικής συμπεριφοράς σε συνάρτηση με τα μέτρα που ανακοινώνονται, με τον ρυθμό εμβολιασμού, με την ζήτηση των rapid test και γενικότερα μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που εξελίσσεται η καθημερινότητά μας.

Μέσα στα πολλά αλλά ευχάριστα παράδοξα που παρατηρούμε μέχρι στιγμής,  είναι η απότομη αύξηση του τζίρου των ανθοπωλείων. Πολλοί καταναλωτές, επιλέγουν να αγοράσουν μπουκέτα τριαντάφυλλα για τον εαυτό τους και όχι με σκοπό να τα προσφέρουν σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Τα κέρδη των ανθοπωλείων στις κεντρικότερες πόλεις της χώρας μας, αυξήθηκαν σημαντικά και σε περιπτώσεις διακόσμησης σπιτιών, με τους καταναλωτές να πληρώνουν ακριβά μια ανανεωμένη και εορταστική διάθεση στο σπίτι τους ακόμα και σε μη εορταστικές περιόδους. Η καραντίνα αποτελεί έναν από τους πιο αποδοτικούς μοχλούς πίεσης της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, για πολλούς λιανοπωλητές όλων των βαθμίδων οι συνθήκες της παγκόσμιας κρίσης έφεραν μεγαλύτερο ζόρι με κέντρο βάρους τους τομείς εφοδιασμού και κυρίως λόγω καθυστερήσεων στην αποστολή. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γνωστό και αγαπημένο απο Έλληνες επιχειρηματίες Balsam Hill, του οποίου τα τεχνητά δέντρα διακοσμούν πολλά πολυτελή καταστήματα σε όλο τον κόσμο και εμπορικά κέντρα, στην προ-covid εποχή, οι πωλήσεις ανά μονάδα ορισμένων από τα πιο δημοφιλή δέντρα υψηλής ποιότητας με τιμή από $500 έως  $2.000 σημείωσαν αυξήσεις έως και 64%. Ο διευθύνων σύμβουλός της Balsam Hill μας είπε ότι η εταιρεία αναγκάστηκε να ξοδέψει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια μέχρι στιγμής σε χρεώσεις εξαιτίας καθυστερημένων φορτίων, με σοβαρή επίπτωση στα κέρδη της.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones (.DJI) σημείωσε υψηλά ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, ενώ ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου (.FTSE) σημείωσε το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 20 μηνών. 

Μια από τις μεγάλες τάσεις που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο αλλά και στην πατρίδα μας, είναι ο μαξιμαλισμός, ο οποίος στην πραγματικότητα έχει να κάνει με το “όσο περισσότερο τόσο καλύτερο” και περισσότερη χλιδή. Ωστόσο, οι ελλείψεις πρώτων υλών, οι περιορισμοί στην παραγωγή και οι πιέσεις στους τρόπους μεταφοράς δημιουργούν ένα δύσκολο περιβάλλον.

Συνοψίζοντας : Οι Έλληνες καταναλωτές στην εκπνοή του 2021 χαρακτηρίζονται εξαιτίας των περιορισμών του Covid-19, ως άνθρωποι που θέλουν να ταξιδεύουν, να περνούν περισσότερο χρόνο απολαμβάνοντας υπαίθριες δραστηριότητες, να εκφράζονται και πάνω από όλα να ζουν και να μοιράζονται εμπειρίες. Πολλοί καταναλωτές εισέρχονται στην εορταστική περίοδο με περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα, έχοντας αποταμιεύσει κατά τη διάρκεια του lockdown και καθώς η οικονομική ανάκαμψη δίνει χρήματα στα χέρια τους.

Με τα έως τώρα στοιχεία που πολύ συνοπτικά παρουσιάσαμε, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως αναμένεται αυξημένη ζήτηση, για την οποία όμως παραμένει μεγάλο το ερωτηματικό άν θα μπορέσει να καλυφθεί και να ικανοποιηθεί απο τα καταστήματα και τους εμπόρους. Εδώ λοιπόν η σωστή χρήση της online οργάνωσης των καταστημάτων θα είναι καταλυτική και ελαχιστοποιήσει τις απώλειες στα κέρδη των καταστημάτων σε συνάρτηση πάντα με τα αυστηρά μέτρα που ανακοινώνονται.

Κλείστε δωρεάν ένα ραντεβού με την συμβουλευτική μας ομάδα.

Recommended Posts