Τα ρομπότ αναμένεται να δημιουργήσουν 15 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τα επόμενα 10 χρόνια, ως άμεσο αποτέλεσμα της αυτοματοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης, που ισοδυναμεί με το 10% του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Forrester Research. 

Το μειονέκτημα: Η ρομποτική θα “σκοτώσει” επίσης 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας την ίδια περίοδο. Περίπου το 38% των θέσεων εργασίας διατρέχουν «υψηλό κίνδυνο» να αντικατασταθούν από ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα 15 χρόνια, σύμφωνα με μια ξεχωριστή εκτίμηση της συμβουλευτικής και λογιστικής εταιρείας PwC, η οποία εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από τη Γερμανία (35%) και το ΗΒ (30%).

1 Εργάτης αποθήκης

Στις αποθήκες Amazon πολλά από τα πακέτα σας μπορεί να έχουν χειριστεί όχι από άτομα, αλλά από ρομπότ. Πράγματι, από τις περιόδους διακοπών του 2015 έως το 2016, η Amazon αύξησε τον στόλο ρομπότ της κατά 50% σε περίπου 45.000 ρομπότ σε 20 κέντρα εκπλήρωσης. Αυτός ο στρατός ρομπότ κάνει τις λειτουργίες της Amazon πιο αποτελεσματικές: Μια διαδικασία που χρειαζόταν μια ώρα ή περισσότερο για να υλοποιηθεί, τώρα μπορεί να διαρκέσει περίπου 15 λεπτά.

2 Barman

Επιβιβαστείτε σε μια κρουαζιέρα Royal Caribbean και μπορεί να διαπιστώσετε ότι το φρουτώδες κοκτέιλ σας φτιάχνεται από έναν μπάρμαν — και τα ρομπότ μπορούν να κάνουν δύο ποτά το λεπτό, έως και 1.000 κάθε μέρα. 

Ενώ ο παραδοσιακός μπάρμαν, μπορεί να επιμεληθεί όταν του ζητήσετε ένα Sex on the Beach ή ένα Tight Twister, ο μπάρμαν ρομπότ Monsieur δεν θα το κάνει. Το γεμίζετε με υλικά, κάνετε κύλιση στη λίστα με τα κοκτέιλ που προσφέρει (μπορείτε να το προσαρμόσετε σε αυτό που θέλετε) και μπορεί να φτιάξει έως και 65 ποτά πριν χρειαστεί να ξαναγεμίσει. Μπορείτε ακόμη και να του μάθετε να φτιάχνει ειδικά κοκτέιλ.

3 Στρατιώτης

Τα ρομπότ θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το ένα τέταρτο όλων των στρατιωτών μάχης των ΗΠΑ έως το 2030, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε το 2014 ο στρατηγός του αμερικανικού στρατού Ρόμπερτ Κόουν. Είναι μια προσπάθεια του στρατού των ΗΠΑ να γίνει «μια μικρότερη, πιο θανατηφόρα, αναπτυσσόμενη και ευέλικτη δύναμη». Τα ρομπότ μπορεί να είναι σε θέση να κάνουν τα πάντα, από την εξάρθρωση ναρκών ξηράς έως τη συμμετοχή σε μάχες πρώτης γραμμής.

4 Φαρμακοποιός

Στο φαρμακείο στο Πανεπιστήμιο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, δεν είναι ένας άνθρωπος που συμπληρώνει τις συνταγές – αλλά ένα ρομπότ. Οι υπολογιστές λαμβάνουν τη συσκευασία των συνταγών και των ρομπότ και τα διανέμουν. Κατά την πρώτη του σταδιακή εισαγωγή, λέει το πανεπιστήμιο, δεν υπήρχαν σφάλματα στις 350.000 δόσεις που γέμισε το ρομπότ. Επιπλέον, τα ρομπότ μπορεί να είναι σε θέση να κάνουν καλύτερη δουλειά από τους ανθρώπους στο να διασφαλίζουν ότι η συνταγή που παίρνει ο άνθρωπος δεν θα αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα που παίρνει, λέει ο καθηγητής Erik Brynjolfsson, διευθυντής του Κέντρου Τεχνολογίας του Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης.

 

5 Αγρότης

Μεγάλο μέρος της γεωργίας περιλαμβάνει εργασίες ρουτίνας που τα ρομπότ μπορούν να κάνουν πιο αποτελεσματικά, όπως η τοπογραφία της γης, η οδήγηση των τρακτέρ, το κόψιμο, το κλάδεμα και η συγκομιδή των καλλιεργειών, λέει ο αναλυτής της βιομηχανίας IBISWorld, Jeremy Edwards. Πράγματι, υπάρχουν ήδη wine-bots, που κλαδεύουν αμπέλια στους αμπελώνες, και martuce-bots, που τραβούν τα ζιζάνια κοντά στη βάση του φυτού, μεταξύ πολλών άλλων ρομπότ γεωργίας.

6 Ομάδα Εξουδετέρωσης Εμπρηστικών Μηχανισμών

Υπάρχουν περισσότερες από 450 ομάδες εξουδετέρωσης εμπρηστικών μηχανισμλων στην Αμερική, οι οποίες απαντούν σε χιλιάδες περιστατικά που σχετίζονται με βόμβες κάθε χρόνο, σύμφωνα με ομοσπονδιακά στατιστικά στοιχεία. Ήδη, ορισμένες από αυτές τις ομάδες χρησιμοποιούν ρομπότ, τα οποία συχνά μπορούν να απορρίψουν καλύτερα τις βόμβες, ενώ ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές. Τα ρομπότ έχουν και άλλες εφαρμογές επιβολής του νόμου – όπως η διείσδυση σε καταστάσεις ομηρίας – λέει ο Colin Angle, Διευθύνων Σύμβουλος της iRobot και συνιδρυτής της iRobot, κατασκευαστής του ρομποτικού κενού Roomba.

7 Δημοσιογράφος

Τα ρομπότ πιθανότατα θα πάρουν τις δουλειές ορισμένων δημοσιογράφων στο εγγύς μέλλον. Ο Brynjolfsson λέει ότι οι business oriented δημοσιογράφοι – ειδικά εκείνοι που επικεντρώνονται σε αριθμούς – βαριές ιστορίες όπως αναφορές αγοράς – και οι αθλητικοί δημοσιογράφοι που κάνουν πολλές αναλύσεις αριθμών – μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο. Πράγματι, ένα πρόγραμμα του Narrative Science γράφει ήδη σύντομες αθλητικές ανακεφαλαιώσεις. Ο Brynjolfsson επισημαίνει, ωστόσο, ότι τα ρομπότ δεν είναι τόσο σπουδαία στο να είναι δημιουργικά—έτσι οι συγγραφείς μυθοπλασίας και οι μακροχρόνιοι δημιουργικοί δημοσιογράφοι μπορούν να είναι ήσυχοι.

8 Οικιακός Βοηθός

Το ρομπότ με ηλεκτρική σκούπα υπάρχει εδώ και καιρό, αλλά γίνεται καλύτερο από ποτέ: Το Roomba 980, μια νεότερη έκδοση του ρομπότ καθαρισμού δαπέδου, έχει κερδίσει θεαματικές κριτικές, με ορισμένους δοκιμαστές να λένε ότι κάνει καλύτερη δουλειά από οποιαδήποτε όρθια ηλεκτρική σκούπα. ειδικά σε τρίχες κατοικίδιων ζώων. 

Η εταιρεία iRobot που κατασκευάζει το Roomba, , κατασκευάζει επίσης το Scooba 450, το οποίο τρίβει τα πατώματα, καθώς και ένα ρομπότ σκουπίσματος και καθαρισμού υδρορροών. Η iRobot λέει ότι έχει πουλήσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια οικιακά ρομπότ μόνο.

9 Δικηγόροι με επίκεντρο την αναθεώρηση εγγράφων

Οι πελάτες πληρώνουν εκατομμύρια σε δικηγόρους για να κάνουν κάποιες από τις εργασίες που τα ρομπότ απλώς μπορούν να κάνουν καλύτερα – συγκεκριμένα τη φοβερή «επισκόπηση εγγράφων», στην οποία οι άνθρωποι αναζητούν εκατοντάδες έγγραφα αναζητώντας αναφορές για ορισμένα αντικείμενα ή έννοιες. Η Blackstone Discovery με έδρα τη Silicon Valley προσφέρει αυτήν την υπηρεσία — μπορεί να αναζητήσει λέξεις και έννοιες — χωρίς να χρειάζεται ανθρώπινες ώρες. Τα ρομπότ, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, δεν κουράζονται από επιπόλαιες εργασίες όπως αυτή, και έτσι είναι συχνά καλύτερα περισσότερο αξιόπιστα τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

10 Ταμίες και υπάλληλοι

Το υποκατάστημα τράπεζας είναι δαπανηρό στη συντήρηση, εν μέρει χάρη στο κόστος των εργαζομένων- ένα κόστος που τα ρομπότ μπορούν, και σε ορισμένες περιπτώσεις ήδη το κάνουν, να βοηθήσουν στην εξάλειψη. Τουλάχιστον μία τράπεζα προσπαθεί να μειώσει δραστικά αυτό το κόστος: Πριν από μερικά χρόνια, τα υποκαταστήματα της τράπεζς  Πειραιώς αντικατέστησαν ορισμένα ταμεία με «προσωπικές ταμειολογικές μηχανές» που κάνουν πολλά από όσα μπορούσε ο ταμίας. Η κίνηση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του προσωπικού των ταμείων κατά 40%, δήλωσε τότε εκπρόσωπος της τράπεζας. Άλλες τράπεζες πειραματίζονται με παρόμοιες επιλογές, λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Better ATM Services Todd Nuttall, η εταιρεία του οποίου επιτρέπει στα ΑΤΜ να διανέμουν προπληρωμένες δωροκάρτες. Ο υπάλληλος του καταστήματος και του ταχυδρομείου μπορεί επίσης να βρει τις ευκαιρίες απασχόλησής τους εξίσου μειωμένες.

Recommended Posts