Με την αυξανόμενη απειλή του κοροναϊού που πλήττει full force σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη, η προοπτική να εργάζονται από το σπίτι είναι όλο και πιο πιθανή για ένα ευρύ φάσμα εργαζομένων. Εάν συμβεί αυτό, θα διαταραχθούν τα κανονικά πρότυπα εργασίας, οι τρόποι επικοινωνίας και η δυναμική της ομάδας. 

Η αυξανόμενη αβεβαιότητα και ανησυχία για τους προσωπικούς κινδύνους από την επιδημία και τον αντίκτυπό της στην οικονομία, θα κάνει την πρόκληση της προσαρμογής στις αλλαγές εργασίας ακόμη μεγαλύτερη.

 Το θέμα όμως δεν είναι ο κοροναϊός, αλλά οι νέες προκλήσεις και συνθήκες με τις οποίες θα κληθεί να έρθει αντιμέτωπος ο σύγχρονος πολιτισμός, και κυρίως η ικανότητα προσαρμογής του στις αλλαγές αυτές και ο τρόπος που θα αντιμετωπίζει τις δυσκολίες.

Υπάρχει όμως και η altera pars. Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, δημιουργούν νέες ευκαιρίες και θα επιτύχουν όσοι έχουν τα αντανακλαστικά να προσαρμοστούν σε εναλλακτικά πρότυπα εργασίας και επιχειρηματικότητας.

Θα πρέπει οι επιχειρήσεις να προνοούν ότι δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που θα “σκάει” μια κρίση ή δυσκολία να μπλοκάρουν και να κινδυνεύουν με λουκέτο.

Θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι σοβαρά ότι με την σωστή χρήση του διαδικτύου ο πλανήτης δεν έχει σύνορα. 

Θα πρέπει να δημιουργηθούν στιβαρές δομές που θα αυξάνουν την προσφορά και την ζήτηση, την αγορά και την πώληση όλες τις ημέρες του χρόνου, με στόχευση σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Θα πρέπει να υπάρχει η δομή που θα επιτρέπει στο προσωπικό σας να εργάζεται απομακρυσμένα και παραγωγικά, όχι αναγκαστικά και αποκλειστικά μόνο μέσα στο χώρο εργασίας.

Για παράδειγμα, ο πελάτης που ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα αγαθό και υπό κανονικές συνθήκες θα πήγαινε στο κατάστημα της επιχείρησης που εμπιστεύεται για να το δει από κοντά, να το δοκιμάσει και τελικά να το αγοράσει, πλέον διστάζει να μετακινηθεί και πιθανότατα δεν θα προχωρήσει σε καμία αγορά.

Εάν, όμως είχε την δυνατότητα της άμεσης ηλεκτρονικής επικοινωνίας με εκπρόσωπο της επιχείρησης που του εμπνέει εμπιστοσύνη, και ο τρόπος που παρουσιάζει η επιχείρηση τα προϊόντα της τον καλύπτει, τότε μπορεί να αντλήσει τις πληροφορίες που θέλει απομακρυσμένα και τελικά να προχωρήσει σε αγορά. Με αυτόν τον τρόπο όλοι κερδίζουν.

Ο επιχειρηματίας έκανε πώληση, ο υπάλληλος εργάστηκε από τον χώρο του χωρίς να έρθει σε άμεση επαφή με πιθανότατα νοσούντα πελάτη, και ο πελάτης αγόρασε αυτό που ήθελε χωρίς να μπει στη διαδικασία να εκτεθεί στον ιό. Σε αυτό το παράδειγμα όμως, υπάρχει μία λέξη που αποτελεί κλειδί για την επιτυχία. Αυτή είναι η λέξη: “εμπιστοσύνη”. Στις ημέρες μας, το πρώτο αίσθημα που οι επιχειρήσεις πρέπει να εκπέμπουν και να επιβεβαιώνουν καθημερινά είναι ακριβώς αυτό της εμπιστοσύνης.

Το πολυτιμότερο ίσως αγαθό μετά την υγεία μας είναι ο χρόνος. Και με τον τρόπο αυτό δίνετε χρονικό περιθώριο άνεσης και αίσθησης ασφάλειας τόσο στο προσωπικό σας όσο και στους πελάτες σας, αφού πια θα κινούνται ευέλικτα και θα έχουν εναλλακτικές δυνατότητες συνεργασίας με την επιχείρησή σας.

Η ομάδα επιστημόνων πληροφορικής της Proorismos Software είναι πάντα δίπλα σας για την ανάπτυξη και αύξηση της επιχείρησής σας, εξαντλώντας την αιχμή της επιστήμης και της τεχνολογίας για λογαριασμό σας.

Recommended Posts